dobre steki Kraków

By

Październik 19, 2017kulinariaNo comments

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, ale równie prawidłowo legendarne są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby w następnej kolejności oznajmić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak właściwego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś wyjątkową tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś absolutnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki stosowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja i na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co od początku do końca ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz gigantycznej różnorodności makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, bo uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply